Skrudintų sezamų aliejus
Skrudintų sezamų aliejus

Ypatybės

Tinka kepti
Vitaminas E
Omega 6

Sezamų sėklų aliejuje gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių (Omega-9), kurių pakankamas kiekis palaiko normalų kraujagyslių sienelių elastingumą, saugo odą ir gleivines nuo išsausėjimo, polinesočiųjų riebalų rūgščių (Omega-6), turinčių savybę reguliuoti uždegiminius procesus, teigiamai veikiančių plaukų augimą, odos ir kaulų struktūrą, hormonų gamybą ir reprodukcinę funkciją. Šiame aliejuje taip pat nemažai vitamino E, galinčio padėti atitolinti senėjimo procesus, gerinančio odos išvaizdą ir spalvą, užkertančio kelią smulkių raukšlelių susidarymui bei vitamino K, palaikančio normalų kraujo krešėjimą, kraujagyslių elastingumą, svarbaus osteoporozės prevencijai bei augalinių sterolių, palaikančių normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje.

 

Sezamų aliejus spaudžiamas iš indinio sezamo sėklų ir yra viena seniausių žmonių naudojamų aliejinių kultūrų. Kad užauginti ir surinkti sezamų ankšteles, su garsu atsiveriančias tik sėkloms pilnai subrendus, yra nemažas, daug rankų darbo reikalaujantis procesas. 

Sezamų sėklos gali būti šviesios, beveik baltos, gelsvos ir visiškai juodos (nelukštentos). Sėklos labai maistingos, jose gausu riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralų (ypač magnio ir kalcio), vitaminų, antioksidantų ir kitų maistingųjų žmogaus sveikatai naudingų medžiagų. Sėklose ir aliejuje esantis antioksidantas sezamolis saugo jį nuo sugedimo ir yra naudingas kovojant su žalingu laisvųjų radikalų poveikiu. Manoma, kad būtent dėl šios medžiagos sezamų aliejus saugo odą nuo kenksmingo saulės spindulių poveikio. Maisto pramonėje ši medžiaga naudojama, siekiant ilgesnį laiką išsaugoti šaldytos mėsos skonį ir spalvą.

Sezamų aliejus gali būti nuo vos gelsvos iki gintarinės spalvos, lengvas, švelnaus kvapo ir skonio, jo sudėtyje yra nemažai mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų E, K, augalinių sterolių ir kt. Populiarus Pietų ir Pietryčių Azijoje, naudojamas salotoms, padažams, tinka troškinti, kepiniams, marinatams bei desertams gardinti. Neskrudintų sezamų sėklų aliejaus gana aukšta smilkimo temperatūra (temperatūra, kurioje riebalai skyla ir išsiskiria kenksmingos medžiagos), jį galima kaitinti iki 180˚C.

Skrudintų sezamų aliejus spaudžiamas iš prieš tai paskrudintų sezamų sėklų ir yra tamsios spalvos ir sodraus, subtilaus kepintų sezamų skonio, labai kvapnus ir gardus, jo sudėtyje taip pat nemažai mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių ir vitaminų. Šis aliejus ypač populiarus kinų, korėjiečių ir japonų virtuvėje, kur naudojamas maisto aromatui ir skoniui paryškinti. Pvz., Japonijoje apie 10% skrudintų sezamų aliejaus maišoma su kitu kepimo aliejumi, gaminant patiekalus iš tempura tešlos. Šiuo aliejumi gardinami ryžių makaronų patiekalai, omletai, salotų užpilai, gaminami marinatai mėsai ir žuviai. Skrudintų sezamų aliejus naudojamas kinietiškųjų vištienos salotų užpilui su ryžių actu, imbieru ir garstyčiomis gaminti.

Skrudintų sezamų aliejaus nerekomenduojama naudoti kepimui, jo smilkimo temperatūra gana žema, juo patariama šlakstyti jau bebaigiančius ruošti patiekalus.

 

Tūkstančius metų sezamų sėklų aliejus buvo naudojamas Ajuverdoje (indų medicinoje), kinų ir Tibeto medicinoje gydymo tikslais, odos priežiūrai. Naudojamas kosmetikos pramonėje kaip puikus bazinis aliejus.

Sezamų aliejus tinka kosmetikai ir gali būti naudojamas visų tipų odai prižiūrėti, jis ypač pasižymi tuo, jog turi šildantį efektą. Be to, valo, skatina ląstelių atsinaujinimą, labai tinka masažams, puoselėja plaukus, apsaugo nuo kenksmingo saulės poveikio, drėkina, ramina pažeistą odą. 

Ajuverdoje šis aliejus naudojamas sąnarių skausmams malšinti, pašildyto aliejaus masažais lengvinami peršalimo simptomai. Teigiama, kad masažas sezamų aliejumi ramina protą, gerina širdies darbą, tvirtina kaulus, sušildo raumenis.

Mūsų aliejų asortimente galima rasti šviesiųjų sezamų, juodųjų sezamų bei skrudintų sezamų aliejaus.

Receptai

Skrudintų sezamų aliejus sveikatai
Turite klausimų parašykite mums
Parašykite mums
Vardas*:
Telefonas:
El. paštas*:
Tekstas*: