Ricinų aliejus
Ricinų aliejus

Tirštas ir klampus bespalvis ricinų aliejus ypač gausus mononesočiosios riebalų rūgšties - ricinoleino rūgšties, kuri turi skausmą malšinančių ir priešuždegiminių savybių. Aliejus ypač vertinamas kosmetikoje, giliai drėkina, minkština, skatina odos ląstelių atsinaujinimą. Naudojamas medicinoje gydomųjų tepalų ir balzamų gamyboje.

 

Paprastieji ricinmedžiai, karpažolinių šeimos žoliniai augalai, natūraliai augantys Viduržemio jūros regione, Indijoje, Rytų Afrikoje ir šiuo metu auginami daugelyje kraštų. Kaip dekoratyvūs vienmečiai augalai auginami ir Lietuvoje. Tai vieni seniausių augalų, pradėtų auginti aliejaus gavybai. Aliejus spaudžiamas iš šių augalų sėklų ir buvo naudojamas jau senovės Egipte bei Graikijoje. Nuo seniausių laikų ricinų aliejų žmonės naudojo kaip kosmetinę priemonę odai prižiūrėti, gamindavo nagų laką, lūpų ir akių dažus, o taip pat degųjį skystį aliejinėms lempoms, naudojo gydymo tikslais. Visos ricinmedžių dalys nuodingos, ypač sėklų apvalkalai, kuriuose gausu nuodingo baltymo – ricino. Keletas sėklų gali būti mirtina dozė žmogui. Laimei, į spaudžiamą aliejų šis nuodas nepatenka.

Ricinų aliejus itin tirštas ir klampus, bespalvis, specifinio kvapo. Unikalus savo sudėtimi – didžiąją aliejaus dalį sudaro mononesočioji ricinoleino rūgštis, likusią – linolio, oleino ir kitos riebalų rūgštys. Naudojamas medicinoje, gydomųjų tepalų ir balzamų gamyboje.

Ypač vertinamas kosmetikoje – turi antiseptinių savybių, skatina audinių regeneraciją. Kosmetinis ricinų aliejus, mišiniuose su kitais aliejais ir grynas, naudojamas veido odos, antakių, blakstienų, nagų ir plaukų priežiūrai. Šis aliejus rekomenduojamas plaukų ir blakstienų augimui skatinti, odos, kamuojamos infekcijų, uždegimų, spuogų, įbrėžimų ir nudegimų priežiūrai, nagų stiprinimui, kovai su smulkiomis raukšlelėmis, lūpų minkštinimui, pigmentinių dėmių, suragėjusių odos sluoksnių, karpų naikinimui. Ricinų aliejus yra natūralus minkštiklis, padedantis stimuliuoti odos kolageno gamybą, pasižymintis stangrinančiomis savybėmis, todėl itin tinkantis strijų profilaktikai ir randų minkštinimui.

Liaudies medicinoje ricinų aliejumi masažuojami skaudantys ir uždegimo kamuojami sąnariai, dedami šildantys kompresai.

Mūsų parduodamas ricinos aliejus skirtas išoriniam vartojimui.

Receptai

Ricinų aliejus sveikatai
Turite klausimų parašykite mums
Parašykite mums
Vardas*:
Telefonas:
El. paštas*:
Tekstas*: